Overige behandelingen

Laserbehandeling voor glasvochttroebelingen (floaterlaserbehandeling)

Heeft u last van kleine zwevende vlekjes in het gezichtveld, ook wel glasvochttroebelingen, floaters of mouches volantes genoemd? Wanneer deze glasvochttroebelingen erg hinderlijk voor u zijn, kunt u kiezen voor een laserbehandeling voor glasvochttroebelingen. Bij Oogziekenhuis Focuskliniek wordt deze behandeling uitgevoerd door de ervaren en gespecialiseerde artsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Wat zijn glasvochttroebelingen?
In het oog is de ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht (zie figuur 1). Het glasvocht is een soort heldere gelei. Met het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht langzaam, waardoor troebelingen in het glasvocht kunnen ontstaan. Deze kunnen worden waargenomen als zwevende vlekjes in het gezichtsveld. Veel mensen hebben glasvochttroeblingen (floaters) in het oog. Meestal vallen de glasvochttroebelingen niet op, maar soms kunnen ze het zicht (ernstig) hinderen. 


figuur 1

Wat kan je tegen glasvochttroebelingen doen?

1. Afwachten
Glasvochttroebelingen kunnen geen kwaad en hoeven daarom niet behandeld te worden. U kunt er bijvoorbeeld aan gewend raken of de troebelingen kunnen verplaatsen naar een minder opvallende plek in het oog. Daarom wordt vaak geadviseerd om eerst een tijd (aantal maanden) af te wachten. Blijven de troebelingen bij u erg hinderlijk? Bijvoorbeeld als u als gevolg van de troebelingen veel last ervaart in uw dagelijks functioneren of kwaliteit van leven. Dan kunt u overwegen een behandeling te ondergaan.


2. Behandeling
Wanneer u wordt belemmerd door de glasvochttroebelingen kan behandeling worden overwogen. De volgende behandelingen zijn mogelijk om de troebelingen te verhelpen:

Laserbehandeling voor glasvochttroebelingen
Bij een laserbehandeling voor glasvochttroebelingen (floaterlaserbehandeling) wordt met een YAG-laser de glasvochttroebeling behandeld. De YAG-laser zorgt ervoor dat de glasvochttroebelingen kleiner worden gemaakt, worden verplaatst en/of verdampt. Bij een laserbehandeling voor glasvochttroebelingen hoeft de oogarts niet in het oog te snijden. Dit maakt de drempel voor deze behandeling lager dan bijvoorbeeld een operatie.

Glasvochtoperatie (vitrectomie)
Bij een glasvochtoperatie wordt chirurgisch het glasvocht zoveel mogelijk uit het oog verwijderd. In de meeste gevallen zijn de glasvochttroebelingen daardoor definitief verdwenen. Omdat elke operatie gepaard gaat met risico’s, zijn wij terughoudend in het uitvoeren van een glasvochtoperatie voor storende glasvochttroebelingen. Zo kan, als u nog niet aan staar (cataract) geopereerd bent, door de operatie binnen enkele maanden tot jaren een versnelde staarvorming optreden en een staaroperatie noodzakelijk zijn. In een klein aantal gevallen kan het netvlies na de operatie gaan loslaten, kan een bloeding in het oog ontstaan of heeft u kans op een op een ernstige infectie. Lees meer over glasvochttroebelingen en de glasvochtoperatie op de website van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Consult met een ervaren en gespecialiseerde oogarts
Uit het consult met de oogarts moet blijken of u in aanmerking komt voor een laserbehandeling voor glasvochttroebelingen. Tijdens het consult wordt u over de behandeling geïnformeerd, alsook over de alternatieven: de glasvochtoperatie of het niet-behandelen van de glasvochttroebelingen. Tijdens het consult met de arts zal u een uitgebreide informatiefolder over de laserbehandeling voor glasvochttroebelingen.

Hoe verloopt de laserbehandeling voor glasvochttroebelingen?
Bij een laserbehandeling voor glasvochttroebelingen wordt altijd maar één oog tegelijk behandeld. Er hoeft bij deze behandeling niet in het oog te worden gesneden. Ter voorbereiding op de behandeling krijgt u druppels in uw oog om de pupil te verwijden. Na een half uur zijn de druppels goed ingewerkt. De laserbehandeling vindt plaats in een donkere ruimte. U zit op een stoel waarbij uw kin rust op een steun en uw voorhoofd leunt tegen een band. Tijdens de behandeling wordt de glasvochttroebeling met een YAG-laser behandeld. De YAG-laser zorgt ervoor dat de glasvochttroebelingen kleiner worden gemaakt, worden verplaatst en/of verdampt. De laserbehandeling duurt ongeveer 15 à 20 minuten en is pijnloos.

Omdat sommige glasvochttroebelingen lastig te verwijderen zijn kan een herhaling van de behandeling kan dan gewenst zijn. Ook door veroudering kunnen na verloop van tijd weer troebelingen zichtbaar worden. Onze ervaring leert dat herbehandeling bij ongeveer 35% van onze cliënten plaatsvindt. Indien twee laserbehandelingen niet tot het gewenste resultaat hebben geleid kan bij ernstige visuele belemmering alsnog een glasvochtoperatie (vitrectomie) worden overwogen.

Wat zijn de risico’s en ongemakken van de laserbehandeling voor glasvochttroebelingen?
Hoewel de kans op complicaties zeer klein is bij een laserbehandeling voor glasvochttroebelingen, kan behandeling met de laser wel degelijk risico’s en ongemakken met zich mee brengen. Mogelijke risico’s en ongemakken van de laserbehandeling voor glasvochttroebelingen staan omschreven in de folder die u meekrijgt van de arts voor de behandeling. Mocht u hierover meer willen weten? Neem dan contact op met Oogziekenhuis Focuskliniek via 010 402 34 56.

Kosten
Klik op de onderstaande link voor meer informatie over de kosten van een laserbehandeling voor glasvochttroebelingen (floaterlaserbehandeling).

Afspraak maken
Heeft u nog vragen naar aanleiding van de informatie of wilt u een afspraak maken, dan kunt u contact opnemen via het telefoonnummer van Oogziekenhuis Focuskliniek: 010 402 34 56 of stuur een mail naar info@focuskliniek.nl.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bioptics

Indien uw oogafwijking niet alleen door de behandeling van een lensimplantatie verholpen kan worden, kan de restafwijking mogelijk door middel van een laserbehandeling gecorrigeerd worden. Dit wordt ook wel een biopticsbehandeling genoemd. Deze behandeling volgt eventueel twee tot drie maanden na de lensimplantatie.

De kosten voor een bioptics behandeling bedragen € 695,-

Afspraak maken

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen